ພິທີສະເຫຼີມສະຫຼອງວັນຄວາມປອດໄພອາຫານໂລກ ປີ 2024
ໃນຕອນເຊົ້າຂອງວັນທີ 07 ມິຖຸນາ 2024 ກົມອາຫານ ແລະ ຢາ ໄດ້ ຈັດພິທີສະເຫຼີມສະຫຼອງວັນຄວາມປອດໄພອາຫານໂລກ ໃຫ້ກຽດເປັນປະທານ ແລະ ເປີດພິທີ ໂດຍ ທ່ານ ປອ.ດຣ ບຸນຊູ ແກ້ວຫາວົງ ຫົວໜ້າກົມອາຫານ ແລະ ຢາ ຊຶ່ງທ່ານປະທານໄດ້ເນັ້ນໃຫ້ເຫັນເຖິງຄວາມໝາຍຄວາມສຳຄັນຂອງວັນຄວາມປອດໄພອາຫານໂລກ ດັ່ງລາຍລະອຽດຕໍ່ໄປນີ້:
ວັນຄວາມປອດໄພອາຫານໂລກໄດ້ຖືກຮັບຮອງໂດຍຄະນະກໍາມາທິການມາດຕະຖານອາຫານໂລກໃນປີ 2018 ພາຍໃຕ້ການຮ່ວມມືລະຫວ່າງ ອົງການອາຫານ ແລະ ການກະສິກໍາຂອງສະຫະປະຊາຊາດ (FAO) ແລະ ອົງການອະນາໄມໂລກ (WHO) ຫຼື ກົດລະຫັດອາຫານສາກົນ (Codex Alimentarius) ໄດ້ກຳນົດເອົາວັນທີ 7 ມີຖຸນາ ຂອງແຕ່ລະປີ ເປັນ “ວັນຄວາມປອດໄພອາຫານໂລກ (World Food Safety Day)’’ ກົມອາຫານ ແລະ ຢາ ຈຶ່ງໄດ້ສະເຫລີມສະຫລອງວັນສໍາຄັນດັ່ງກ່າວຂຶ້ນ ໂດຍຮ່ວມກັບ ອົງການອະນາໄມໂລກ ຕັ້ງແຕ່ປີ 2018 ເປັນຕົ້ນມາ.
![](../ckeditor_files/1879850212.jpeg)
ວັນຄວາມປອດໄພອາຫານ ວັນທີ 7 ມິຖຸນາ ໃນທຸກທຸກປີ ໄດ້ເຮັດໃຫ້ເຮົາມີຄວາມຈື່ຈຳວັນທີ່ສຳຄັນຂອງໂລກ ແລະ ຮັບຮູ້ວ່າ ອາຫານປອດໄພ ແມ່ນຄວາມຮັບຜິດຊອບຂອງທຸກຄົນ ຈາກຜູ້ຜະລິດຈົນຮອດຜູ້ບໍລິໂພກ ເພື່ອຮັບປະກັນອາຫານທີ່ຈະບໍລິໂພກໃຫ້ມີຄວາມປອດໄພ ແລະ ເຮັດໃຫ້ມີສຸຂະພາບທີ່ດີ. ເຖີງຢ່າງໃດກໍ່ຕາມອາດຈະມີບາງກໍລະນີທີ່ບໍ່ຄາດຄິດເກີດຂຶ້ນໄດ້ ຊື່ງພວກເຮົາຈະໄດ້ກຽມພ້ອມປະຕິບັດບາງຢ່າງ ເພື່ອຫລີກລ້ຽງການເຈັບເປັນນັ້ນ. ກໍລະນີຄວາມປອດໄພອາຫານອາດມີຕັ້ງແຕ່ລະດັບເລັກນ້ອຍ ຈົນເຖິງລະດັບສາກົນ, ຈາກໃນຄົວເຮືອນ, ຮ້ານອາຫານ, ການຮຽກເກັບຄືນອາຫານທີ່ປົນເປື້ອນຈາກໂຮງງານຜະລິດອາຫານ,ຈາກຜະລິດຕະພັນນຳເຂົ້າ ຫລື ຈາກໄພທຳມະຊາດ. ຄວາມອັນຕະລາຍຂອງອາຫານທີ່ບໍ່ຖືກກວດພົບໃນດ່ານຊາຍແດນ ມີການເພີ້ມຂຶ້ນໄປໃນຕະຫລາດທົ່ວໂລກ ຈະເຮັດໃຫ້ຄວາມສ່ຽງທີ່ເປັນສາເຫດໃຫ້ອາຫານບໍ່ປອດໄພ ໄດ້ເພີ່ມທະວີຂຶ້ນຢ່າງຫລວງຫລາຍ ແລະ ຈາກບັນຫາທ້ອງຖິ່ນກະຈາຍໄປເປັນບັນຫາຮີບດ່ວນຂອງໂລກ. ສະນັ້ນ ຄໍາຂວັນໃນປີ 2024 ແມ່ນ “ການກຽມພ້ອມໃນກໍລະນີສຸກເສີນດ້ານອາຫານ (Food safety: prepare for the unexpected).
![](../ckeditor_files/598651067.jpg)
ຂໍ້ມູນຈາກອົງການອະນາໄມໂລກພົບວ່າ ໃນທົ່ວໂລກມີຄົນເຈັບປ່ວຍຍ້ອນພະຍາດທີ່ເກີດຈາກອາຫານ ສະ ເລ່ຍປະມານ 600 ລ້ານຄົນຕໍ່ປີ, ເສຍຊີວິດ 420,000 ຄົນຕໍ່ປີ, ໃນຂະນະທີ່ຢູ່ພາກພື້ນອາຊີ ແລະ ປາຊີຟິກ ມີຄົນເຈັບປ່ວຍຍ້ອນພະຍາດທີ່ເກີດມາອາຫານເຖິງ 275 ລ້ານຄົນຕໍ່ປີ, ຄົນເຈັບເລົ່ານີ້ຈ່າຍຄ່າການຮັກສາສຸຂະພາບ ບໍ່ສາ ມາດເຮັດວຽກໄດ້ຢ່າງເຕັມສ່ວນ ເຮັດໃຫ້ເກີດການສູນເສຍລາຍໄດ້ ຂໍ້ມູນນີ້ສະທ້ອນເຖິງບັນຫາສຸຂະພາບສາທາລະ ນະຢ່າງຊັດເຈນ. ອາຫານທີ່ປົນເປື້ອນ ສາເຫດຕົ້ນຕໍແມ່ນມາຈາກການຈັດການອາຫານທີ່ບໍ່ຖືກສຸຂະອະນາໄມເຊັ່ນ: ອາຫານແຄມທາງ, ອາຫານໃນຕະຫຼາດ ທີ່ຂາຍມາເປັນເວລາຫຼາຍຊົ່ວໂມງ ໃນສະພາບອາກາດຮ້ອນ, ອາຫານບໍ່ສຸກ ແລະ ບໍ່ໄດ້ຮັກສາໄວ້ຕູ້ເຢັນ. ເມື່ອຜູ້ບໍລິໂພກກິນອາຫານທີ່ປົນເປື້ອນ ເຂົ້າໄປໃນຮ່າງກາຍຈະເຮັດໃຫ້ເຈັບປ່ວຍ ຫຼື ເຖິງຂັ້ນເສຍຊີວິດໄດ້.
![](../ckeditor_files/1779480238.jpg)
ໃນ ສປປ ລາວ ຈາກຂໍ້ມູນຂອງລະບົບເຝົ້າລະວັງ 19 ພະຍາດ ໄດ້ມີພະຍາດຖອກທ້ອງເກີດຂຶ້ນ 95,375 ກໍລະນີ ໃນແຕ່ລະປີ ແລະ 25 ກໍລະນີເສຍຊີວິດ. ກໍລະນີຖອກທ້ອງເປັນເລືອດ ມີ 21,786 ກໍລະນີ ,1 ກໍລະນີເສຍຊີວິດ. ເບື່ອອາຫານ 3,111 ກໍລະນີ ແລະ 7 ກໍລະນີເສຍຊີວິດ.
![](../ckeditor_files/812336151.jpeg)
ພວກເຮົາຈະເຮັດແນວໃດ ໃນການກະກຽມຄວາມພ້ອມ ເພື່ອຮັບມືກັບກໍລະນີອາຫານບໍ່ປອດໄພ ທີ່ອາດຈະເກີດຂຶ້ນໂດຍບໍ່ຄາດຄິດ?
ການປະສານງານ ແລະ ການຮ່ວມມືທີ່ດີຂອງທຸກພາກສ່ວນ ແມ່ນສີ່ງສຳຄັນຕົ້ນຕໍໃນການຮັບມືກັບບັນຫາຄວາມປອດໄພອາຫານໃນປະເທດ.
ພາກສ່ວນລັດຖະບານ ຕ້ອງສ້າງ ຫລື ປັບປຸງແຜນງານຕອບໂຕ້ ດ້ານຄວາມປອດໄພອາຫານ, ສ້າງຄວາມເຂັ້ມແຂງໃນລະບົບຄຸ້ມຄອງຄວາມປອດໄພອາຫານພາຍໃນປະເທດ, ເພີ່ມທະວີສ້າງຄວາມອາດສາມາດຂອງລະບົບເຝົ້າລະວັງ, ການປະສານງານ ແລະ ປັບປຸງການສື່ສານລະຫວ່າງຜູ້ຜະລິດ ແລະ ປະຊາຊົນ ກ່ຽວກັບຂໍ້ມູນຂອງຜະລິດຕະພັນອາຫານ.
ສຳລັບພາກສ່ວນທຸລະກິດອາຫານຈະຕ້ອງໄດ້ປັບປຸງລະບົບຄຸ້ມຄອງຄວາມປອດໄພອາຫານ, ຖອດຖອນບົດຮຽນ ແລະ ເຮັດວຽກຮ່ວມກັນກັບບັນດາຫົວໜ່ວຍທຸລະກິດ ແລະ ການສື່ສານຂໍ້ມູນດ້ານອາຫານໃຫ້ຜູ້ບໍລິໂພກ.
ສຳລັບຜູ້ບໍລິໂພກ ຕ້ອງໄດ້ຮູ້ກ່ຽວກັບການລາຍງານ ແລະ ຕອບໂຕ້ ໃນກໍລະນີອາຫານບໍ່ປອດໄພ, ມີຄວາມເຂົ້າໃຈຕໍ່ຄວາມຮ້າຍແຮງຂອງເຫດການທີ່ບໍ່ອາດຄາດຄະເນໄດ້ໃນຄົວເຮືອນ ແລະ ການຕອບໂຕ້.
ໃນກໍລະນີເກີດມີເຫດການດ້ານຄວາມປອດໄພອາຫານ ສິ່ງສໍາຄັນຈະຕ້ອງໄດ້ປະຕິບັດມີດັ່ງນີ້:
1 ຕ້ອງມີຄວາມກຽມພ້ອມເປັນອັນຕົ້ນຕໍ;
2 ການຮ່ວມມືຫລາຍໆ ພາກສ່ວນ ເພື່ອການຕອບໂຕ້ຢ່າງມີປະສິດທິຜົນ;
3 ການແລກປ່ຽນຂໍ້ມູນຢ່າງທັນດ່ວນເພື່ອຊ່ວຍເຫລືອຊີວິດ;
4 ການສື່ສານພົວພັນເພື່ອຄວາມໝັ້ນໃຈໃນການສະຫນອງອາຫານ;
5 ມີລະບົບຄຸ້ມຄອງຄວາມປອດໄພອາຫານທີ່ດີ ເພື່ອປົກປ້ອງຜູ້ບໍລິໂພກ;
6 ປະຕິບັດການຢ່າງເດັດຂາດເພື່ອປົກປ້ອງຜູ້ບໍລິໂພກ;
7 ໃຫ້ຖືວ່າທຸກຄົນແມ່ນຜູ້ຄຸ້ມຄອງຄວາມສ່ຽງ.
ສະນັ້ນ, ຈື່ງຂໍຮຽກຮ້ອງມາຍັງທ່ານ ທຸກພາກສ່ວນ ທັງພາກລັດ, ເອກະຊົນ ແລະ ພໍ່ແມ່ພີ່ນ້ອງ ໃຫ້ຮ່ວມມືກັນເພື່ອປ້ອງກັນບໍ່ໃຫ້ມີການເກີດກໍລະນີ ຫລື ຫລຸດຜ່ອນພະຍາດ ທີ່ເກີດຈາກອາຫານເພື່ອປະກອບສ່ວນໃນການຮັກສາສຸຂະພາບ ເພາະອາຫານຈະປອດໄພແມ່ນຫນ້າທີ່ຂອງຫມົດທຸກຄົນ.
|